Fortalt med mine (og lidt ADHD-foreningens) ord…

ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
Altså manglende-opmærksomhed-hyperaktivitets-forstyrrelse, hvis man oversætter direkte.
Hvilket er lidt sjovt, for er der noget mennesker med ADHD ikke mangler, så er det altså opmærksomhed på deres omverden. Mere om det senere.

Foreløbige undersøgelser viser, at når man taler om ADHD, så taler man om ændringer i hjernens funktion (forstyrrelser) 3 forskellige steder i hjernen:

 • Et område i bunden af hjernen, hvor bl.a produktionen af “belønnings”-hormonet Dopamin stimulerer nydelsescenteret. Men hos børn (og voksne) med ADHD sender hjernen ikke nok Dopamin ind i dette center. Man kan sige, at disse børn har en “træt hjerne”.
  Derfor søger disse børn hele tiden aktiviteter, som sætter gang i produktionen af Dopamin.
  Det er ofte dette, som opfattes, som at kravle på væggene – hvilket er et godt kendt udtryk, når det kommer til børn med ADHD.

 • Et område bag i hjernen, som regulerer og styrer stimuli.
  Et barn med ADHD tager alt ind. Vi andre kan sortere og regulere i den stimuli, vores hjerne får allevegne fra – også i vores tanker – men denne del af hjernen er påvirket hos børn med ADHD.
  Og der er her, den “manglende” opmærksomhed kicker ind.
  I og med at børn med ADHD ikke kan sortere i input, stimuli, påvirkninger indefra og udefra, har de ærlig talt virkelig meget opmærksomhed kørende på det hele. Hele tiden. Uden filter.
  Så “manglende opmærksomhed” er anelse misvisende – det skulle i virkeligheden hedde: “Konstant strøm af opmærksomhed, som nærmest blænder mig og derfor søger jeg væk”.
  Men det er jo nok for langt…

 • En nedsat aktivitet og blodgennemstrømning i frontallapperne/pandelapperne. Det er pandelapperne, der styrer, ordner og strukturerer. Det er dem, der skal regulere impulserne og det er dem, der skal lære barnet at se sig selv udefra. Men da disse ikke fungerer helt optimalt hos børn med ADHD, ser man ofte manglende koncentrationsevne og manglende impulsstyring hos disse børn.
  Man ser også ofte meget store følelsesudbrud hos børn med ADHD. Virkelig store! Evnen til at kunne regulere og tackle en følelse selv, er nedsat. Så alle følelser kan være ret eksplosive – vrede, glæde, ked af det, jalousi osv osv.


Der er stor forskel på de forskellige børn (og voksne) med ADHD. De kan have forskellige grader af de 3 punkter, mere eller mindre af det ene eller det andet.

De kan også have fuld knald på alle 3 punkter. Det har Nicklas.

Herhjemme taler vi om, at Nicklas har en hjerne, der slår kolbøtter.
Vi gør alt, hvad vi kan, for at fortælle Nicklas, at vi godt ved, at han ikke gør mange ting, eller reagerer voldsomt, med vilje. At det er fordi, hans hjerne slår kolbøtter.
Vi vil gerne forklare ham om ADHD, men han er simpelthen ikke stor nok til at forstå det, på nuværende tidspunkt.

Nicklas på Dopamin-jagt

Det er vores opgave, at hjælpe Nicklas med at lære at tackle sine udfordringer bedst muligt. Nogle gange er det lidt op ad bakke og nogle gange, har jeg lyst til at løbe skrigende væk, selvom jeg nok ikke ville nå så langt. ♡

Men det er også fantastisk at følge hans udvikling, omend den ikke altid går så hurtigt. Han bliver bedre hver dag, til at tackle og sætte ord på sine frustrationer. ♡

Vi vil ikke have, at Nicklas tror, han fejler noget eller har en sygdom. Det kan nemt komme til at lyde som om, der er noget galt med ham. Det er der ikke.
Han har jo bare en hjerne, der slår kolbøtter. ♡

3 thoughts on “Hvad er ADHD?

 1. Elskede din ærlighed Camilla og din åbenhed omkring Niklas ADHD. Din fantastisk stærke blog er kæmpe hjælp for mange familier som står i netop samme situation.
  Jeg arbejder i en certificeret som videns – og kompetencecenter for inklusion og diversitet i dagtilbud i Gentofte Kommune. Må jeg dele din blog for mine kolleger? Hvordan kan jeg kopi din blog og sende den for min leder som kan sende til medarbejderne? Knus Mitra

  1. Tak sødeste Mitra!❤ En af årsagerne til at vi åbner op, er netop, at vi håber andre i lignende situationer læser med og kan blive inspireret.
   Og du må selvfølgelige meget gerne dele! Du kan bare sende linket http://www.syvgangeotte.dk til din leder, så havner hun her på bloggen.
   Mange knus til dig!❤

Comments are closed.